Boekje!




Meneer Pilon was een keurige verschijning. Immer gekleed in blauwe blazer en  grijze pantalon en nooit zonder stropdas. Hij doceerde pedagogiek op de kweekschool waar ik studeerde. Dat deed hij aan de hand van aantekeningen in een zeer precies handschrift. Ook het bordwerk blonk uit in verzorgdheid; een voorbeeld voor ons allen. Slechts één maal heb ik hem op een frivoliteit betrapt; het vertellen van een anekdote:

Een oude, zeer ervaren onderwijzer, hanteerde als ordemiddel een boekje. Dat lag in een kast achter in de klas. Ernaast lag een potlood met scherpe punt. Bij de geringste ordeverstoring of wat daar op leek, begaf hij zich naar de kast; nee, hij hoefde alleen maar in de richting ervan te kijken, of het onheil was in de kiem gesmoord. Want de schande dat je naam door de meester in het boekje werd geschreven was niet te overzien.De jonge kwekeling (stagiaire)die bij hem in de klas was had daar vol bewondering kennis van genomen. Toen hij, eenmaal afgestudeerd was en de scepter zwaaide over een eigen klas, introduceerde hij ook zo’n boekje. Met als gevolg dat het in zijn klas binnen twee weken een sport was geworden om in het boekje te komen.

Waarmee meneer Pilon maar wilde zeggen dat wat bij de één een probaat middel is, dat voor de ander niet wetmatig ook zo hoeft te zijn.

De Amerikaan Doug Lemov ontdekte dat bepaalde leraren succescol waren doordat ze specifieke technieken toepasten. Hij verzamelde er 49 om de vaardigheden van de leraren te verbeteren. Zo vermeldt  “Schooljournaal 34”. Er is een heel artikel aan gewijd, waarin het project: “Teach like a champion”  sterk wordt aanbevolen. Maar alleen het naleven van de technieken is niet voldoende. Er moet ook gecoached worden:
‘De coaching bestaat uit klassenconsultaties, video-opnames en intervisiebijeenkomsten. Hieruit maak ik op dat de technieken van Lemov er behoorlijk stevig ingeheid worden. Bovendien gaat het ook om de mindset, volgens een coach.

Op Youtube zijn wat instructiefilmpjes te zien. Het doet mij denken aan “Coöperatief onderwijs” met hier en daar wat gedragsmodificerende trekjes. In Amerika heeft de methode succes, maar een officieel onderzoek is er nog niet, maar uit de scores van de staatstesten blijkt dat de kansarme leerlingen het sinds de inzet van de technieken het beter doen dan hun leeftijdsfnoten uit kansrijkere milieus. Bij gebrek aan onderzoek aannemen dat dit verschil aan die technieken moet worden toegeschreven is wel erg kort door de bocht. Ik neem aan dat de teams die hiermee aan de slag gingen heel bewust bezig waren. En dat alleen al, ongeacht de aard van de veranderingen of de technieken kan invloed uitoefenen. Ik denk hierbij aan het zogenaamde Hawthorne effect.[1] Als referentiepunt wordt in het artikel melding gemaakt van ‘scores van staatstesten’. Die hebben wij in Nederland (nog) niet, maar ze zijn een gesel voor het Amerikaanse onderwijs. In 2002 is in de V.S. een nieuwe onderwijswet in werking getreden onder de ronkende naam: ‘No Child left Behind’.[2] Scholen ( en leerkrachten) worden snoeihard afgerekend bij tegenvallende resultaten. In dit licht moeten technieken als die waarvan hier sprake is m.i. worden bezien. Geboren uit pure noodzaak om aan de voorwaarden van het beleid te voldoen. Als dit de toekomst van het onderwijs is: zet willekeurig wie met een instructieboek voor de klas en het succes is verzekerd, dan hebben we het over MacOnderwijs.

Ik zou tot slot een 50ste techniek willen toevoegen, indachtig meneer Pilon: Blijf jezelf en doe wat jouw hart je ingeeft in jouw eigen, specifieke situatie.

P.S. Laat je door anderen inspireren, maar imiteer ze niet!









[1] Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hawthorne-effect
[2] Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/No_Child_Left_Behind_Act

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ode aan meneer Kip

Open dag, ja leuk!!!

Waarheid en werkelijkheid 2