Werk in uitvoering!


 
De hersenen van de mens zijn rond het 25e jaar volledig uitontwikkeld. Niet dat er dan geen nieuwe verbindingen kunnen worden aangelegd en oude afgebroken, maar het maximale volume is dan bereikt. Huub Nelis en Yvonne van Sark publiceerden hier een boek over: ‘Puberbrein binnenstebuiten’. Ook ontwikkelen de hersenen zich van achteren naar voren. Het brein van de zuigeling regelt de basale levensfuncties en als laatste vindt de frontale cortex zijn ontplooiing. Dat gebied is belangrijk voor redeneren, plannen abstract denken en de regulering van emoties. De ontwikkeling van de hersenen houdt echter geen gelijke tred met die van de rest van het lichaam. Dat is goed waarneembaar op hangplekken. Je ziet uitgegroeide lichamen die worden aangestuurd door nog niet uitontwikkelde breinen. Op campings tijdens zomeravonden hoor je ook volwassen, (meest jongens)stemmen die nog niet helemaal in balans staan. Ook andere motorische activiteiten als het openen en sluiten van deuren, verplaatsen van meubilair en aan het verkeer deelnemen geven blijk van enige onbeholpenheid.
Ik denk dat astronauten vergelijkbare ervaringen hebben. Elke beweging die je op het aardoppervlak doet is tijdens een toestand van gewichtsloosheid volkomen ontoereikend. Je kan hier ook denken aan een doos die je als zeer zwaar inschat, maar licht als een veertje blijkt. Het is een heel oude circusgrap: de sterke man tilt met veel krachtsvertoon een gewicht omhoog en na de act loopt de clown er achteloos mee weg. De puberteit gaat gepaard met een enorme groeispurt. Dus als je puberzoon meent de deur van de koelkast met een subtiel zetje in het slot te laten vallen, vrees jij als ouder dat deze geheel ontzet raakt. Staat hij kalm van tafel op, denk jij dat de stoel het pand zal verlaten. Hij kan er niets aan doen; de harde schijf moet nog gecallibreerd worden.
Vreemd is dat onderwijsbeleidsmakers geen oog voor dit verschijnsel schijnen te hebben. Je mag toch enige ontwikkelingspsychologische kennis aanwezig achten. Maar neen, op een leeftijd dat jonge mensen structuur nodig hebben en experimenteren met risicovol gedrag, dus ook enige bescherming niet kunnen ontberen, meent men dat zij zich spontaan kennis zullen eigen maken en het eigen leerproces gaan regisseren. Neem eens een kwartiertje de tijd om naar deze eminente, jonge neurobiologe te kijken. Vooral uit het oogpunt van de hersenontwikkeling uitermate boeiend! Op TED kun je ook de Nederlandse ondertiteling activeren.
http://www.ted.com/talks/rebecca_saxe_how_brains_make_moral_judgments.html
P.S.
Voor het puberbrein geldt: ‘Under Construction”. En “Tijdens de werkzaamheden gaat de verkoop gewoon door”.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Ode aan meneer Kip

Open dag, ja leuk!!!

Waarheid en werkelijkheid 2